Dames Orca’s stunt in beker

Het eerste damesteam van Orca’s zorgde afgelopen zaterdagavond voor een stunt in Sporthal De Vlechttuinen. Promotiedivisionist Groene Uilen werd in de eerste bekerronde naar huis gestuurd met een 70-63 nederlaag. Orca’s liet in het tweede kwart het beste basketbal zien.

De ploeg van trainer/coach Jurie van den Berg lijkt de juiste vorm te pakken te hebben. Na een wat moeizaam begin van de competitie waarin wel het bekertoernooi werd gewonnen, maar de eerste duels verloren gingen, worden nu belangrijke punten gepakt. Ook het twee klassen hoger spelende Groene Uilen moest er in de bekercompetitie aan geloven. Onder het toeziend oog van een goedgevulde tribune begon Orca’s aan de wedstrijd zonder Rianne Brouwer en Marlies Verhoeff, maar gelukkig was Alice Visser-Scheffer bereid om mee te doen en daarmee kreeg het team ook meer lengte. De Groene Uilen had slechts een wissel en dat werkte uiteindelijk in het voordeel van Orca’s.
Orca’s begon wat zenuwachtig. Door een onzorgvuldige passing kwam het Urker team maar moeilijk tot scoren. Wel toonden de spelers lef, maar ze lieten in de verdediging te veel gaten liggen. De stand na het eerste kwart was in het voordeel van Groene Uilen: 14-21. Het tweede kwart was wel sterk. Orca’s toonde meer zelfvertrouwen en pakte veel steals vanuit een krachtige packline defense. Met snelle passes naar voren walste de ploeg over Groene Uilen heen. De rust werd bereikt met een voorsprong van 41-30.

Na de rust was Orca’s niet scherp en nam Van den Berg meteen een time-out. De spelers pakten het niet op en leden veel balverlies, terwijl Groene Uilen weer begon te scoren en zo kon inlopen. Met een stand van 54-51, nog steeds in het voordeel van Orca’s, begon het laatste kwart van de wedstrijd. Daarin liet Orca’s zien goed te kunnen basketballen en met een stevige verdediging en snelle transitie, vlamde het team weer. Groene Uilen gaf echter niet op en bleef tot de laatste seconde veel druk zetten. Orca’s had daar niet altijd antwoord op, maar sleepte op karakter de winst binnen. De volgende tegenstander in de beker is nog niet bekend, maar de datum al wel: zaterdag 17 november.
Topscorers Orca’s: Diddie Kramer, 18 punten; Rianne Gnodde, 14 punten en Margo Visscher, 13 punten.

Mini’s van de week Emmaly Koffeman en Eline van den Berg.