Orca’s dames 1 bekert een ronde door dankzij eerste plek op bekertoernooi.

Afgelopen zaterdag speelde dames 1 van Orca’s het bekertoernooi op Urk. Door drie van de vier wedstrijden te winnen, gingen we er vandoor met de eerste titel dit seizoen: de eerste plek op het bekertoernooi.

De eerste wedstrijd tegen de Dunckers uit Hilversum waren we wat gespannen. Het was de eerste wedstrijd van het seizoen, en we hadden in de voorbereiding nog niet de mogelijkheid gehad om in partijvorm te spelen. De opdracht was vooral om met elkaar te blijven praten in de verdediging en zo snel mogelijk in de aanval te gaan. We begonnen de wedstrijd snel, fel en flitsend. Toch kwamen we in het tweede kwart achter te staan, maar in het derde kwart kwamen door we door snelle fast breaks en goed samenspel op voorsprong. Met Duanne voorop in de communicatie werd goed gepraat in de verdediging, wat tot frustratie leidde bij de tegenstander (we waren ‘annoying’). De gasten wisten in de hele tweede helft maar 1 keer te scoren! In de slotseconde scoorden we nog precies de score waarmee we de gasten dubbelden! We sloten we deze wedstrijd af met winst: 44-22.

De tweede wedstrijd was tegen BC Leiden. In de ‘rust’ hadden we al gezien dat Leiden een pittige tegenstander voor ons zou zijn. Ook nu was de opdracht om te blijven praten in de verdediging, maar ook vanaf het begin scherp te zijn en er bovenop te zitten. In het eerste kwart zorgden we voor een ruime voorsprong, en deze voorsprong hebben we vastgehouden, maar deze verkleinde wel in de loop van de wedstrijd. Vooral door verschillende driepunters van de tegenstander. Uiteindelijk werd het spannend, maar wonnen we toch met 33-29.

De derde wedstrijd tegen BV Amsterdam was ons ‘low-point’. We waren moe en hadden last van onze benen. Opdracht voor deze wedstrijd was om de ‘lange darm’ van Amsterdam zoveel mogelijk te stoppen en scherp te blijven. Vanaf het begin van de wedstrijd waren we er niet bij met onze gedachten en leek alles in slow-motion te gebeuren. Ook het uitboxen van onze tegenstander gebeurde niet, waardoor deze vaak onnodige rebounds van ons overpakte. Nadat we de hele wedstrijd voorstonden, gaven we in de laatste minuten door snelle scores van de tegenstander, maar ook door het ontactisch uitvoeren van verschillende acties, de winst weg. Uiteindelijk verloren we deze wedstrijd met de lage score van 20-22.

De vierde en laatste wedstrijd was tegen BV Groningen. Een tegenstander waar we vorig seizoen een aantal keren tegen gespeeld hebben. BV Groningen was de hele dag nog niet verslagen, oogde (heel) fit en won steeds met ruime cijfers. In de zaal werd gefluisterd dat dit team de hele zomer heeft doorgetraind. We spraken bij aanvang van de wedstrijd met elkaar af dat we scherp moesten blijven, de vorige wedstrijd moesten vergeten en door moesten blijven gaan ondanks onze vermoeidheid. We begonnen het eerste kwart scherp, bleven communiceren wat zorgde voor een voorsprong, ondanks de verschillende driepunters van de tegenstander: 14-10. Dit bleef het tweede kwart ook zo, met af en toe een aantal fast breaks van onze kant en daarbij goed samenspel: 22-18 was de tussenstand.
In het derde kwart kwam BV Groningen langszij en maakte een voorsprong met 30-31. Bij aanvang van het vierde kwart kwamen we tot de conclusie dat als we toch graag wilden winnen, we nu vooral aan de bak moesten gaan en nog even moesten doorzetten. En dat hebben we gedaan. We pakten rebounds, maakten scores en hielden rust in ons spel. Uiteindelijk was de eerste nederlaag voor BV Groningen die dag tegen Orca’s.

We hebben het uiteindelijk op karakter gespeeld en ervoor gezorgd dat we de titel vandaag pakten op dit toernooi. De eerste titel van het seizoen!

De komende periode zullen de bekerwedstrijden ingepland worden en weten we wie de volgende tegenstander van ons zal zijn.

Voor nu staat volgende week zaterdag, 8 september om 19:00 uur in sporthal De Vlechttuinen een oefenwedstrijd op het programma tegen BC Utrecht om meer in het wedstrijdritme te komen, om zo goed voorbereid te kunnen starten aan het seizoen. Tot dan!