SeaVsat/Orca’s Dames 1 klaar in bekertoernooi

Een stuntje zit er in, zo dacht het eerste damesteam van basketbalvereniging Orca’s voor het bekertreffen met eerstedivisionist Wyba. En heel even leek het er ook op, maar de ploeg ging toch met ruime cijfers onderuit (54-69). Het gebrek aan scorend vermogen en lengte brak het team van trainer-coach Jurie van den Berg op.

Orca’s deed voor deze bekerwedstrijd een beroep op twee spelers uit Dames 2. Anne Hoekstra en Alice Visser-Scheffer moesten de broodnodige lengte brengen binnen het snelle team van de Urker basketbalvereniging. Orca’s is een tweededivisionist en geloofde in een overwinning tegen het hoger spelende Wyba, omdat het in het bekertoernooi ook al De Groene Uilen uit Groningen had verslagen. Die overtuiging kwam meteen in de eerste minuten van de wedstrijd al tot uiting. Orca’s liep veel fastbreaks en kon inside goed tot scoren komen. Maar Wyba staat niet voor niets in de top drie van de eerste divisie en nam aan het eind van het eerste kwart met één puntje de leiding: 16-17.

In het tweede kwart ging het mis bij Orca’s. De jonge ploeg was de concentratie kwijt en speelde chaotisch. In de aanval werd veel te snel gekozen voor een schot van buiten de bucket en dat verliep deze donderdagavond juist zo problematisch. ,,Er werd heel veel gemist door alle spelers”, aldus Jurie van den Berg. De ruststand was 24-31.

Verdedigend ging het in het derde kwart goed bij Orca’s. In de eerste vijf minuten kwam Wyba niet tot scoren, maar hetzelfde gold voor Orca’s. Toch kwam het team steeds beter in de wedstrijd en het verschil bedroeg op een gegeven moment nog maar vier punten. Orca’s dacht er overheen te kunnen gaan, maar de scores vielen niet en Wyba beschikte in deze fase juist over een prima afstandsschot dat gaandeweg de wedstrijd steeds meer en meer een wapen werd. Het verschil in lengte begon Orca’s nu ook op te breken. Wyba gaf in het laatste kwart nog even flink gas en ging over de Urker ploeg heen. De eindstand was 54-69.

,Het gebrek aan scorend vermogen en het lengteverschil waren denk ik bepalend in deze wedstrijd”, zegt Jurie van de Berg. ,,Wat normaal wel valt, viel nu niet. Jammer.”