SeaVsat Orca’s D1 wint ruim in Wageningen

Het eerste damesteam van basketbalvereniging Orca’s pakte afgelopen vrijdagavond in Wageningen de volle buit tegen Sphinx. Orca’s speelde goed en aan het eind van de rit was het verschil maar liefst dertig punten. Toch zijn er altijd verbeterpunten, vinden coach Jurie van den Berg en zijn team.

De studentenclub uit Wageningen doet het net als Orca’s in de competitie: middelmatig. Toch lijkt de Urker ploeg de laatste tijd juist in de lift te zitten, met een paar belangrijke overwinningen op rij. Orca’s wilde ook nu weer winnen, om zo Sphinx op de ranglijst onder zich te houden. Het eerste kwart ging fantastisch voor de Urker dames. Orca’s had heel duidelijk de overhand en liep veel fast breaks. Er waren mooie acties en de score liep zelfs op tot 1-15. De tegenstander nam een time out, maar bleef daarna balverlies lijden. Orca’s deed er te weinig mee. Rebounds werden gemist en er werd geen gebruik gemaakt van de inside posts. De snelle fastbreak verdween dan ook als aanvalsoptie. Het eerste kwart eindige bij een stand van 12-26. In het tweede kwart probeerde Sphinx te pressen en de aanval van Orca’s vroeg te ontregelen. Orca’s kon al snel met de press omgaan, maar toch ging het nog te vaak fout. Bovendien maakten de spelers persoonlijke fouten en dat leverde Sphinx veel vrije worpen op. De fast breaks vanuit een goede verdediging bleef in deze fase echter een sterk wapen van Orca’s. Tegen het eind van de eerste helft ging het wat minder. Orca’s werd zenuwachtig van de press en begon steeds meer balverlies te lijden. De rust brak aan bij een stand van 29-51.

 

Orca’s wist zich in de tweede helft geen raad meer met de druk van Sphinx. Toen de Wageningers wat inliepen (32-53) nam Jurie van den Berg een time out. Hij benoemde het rommelige spel en vond dat de spelers ‘apart deden’. Zijn ploeg begreep de boodschap: ze deden zomaar wat. Het werd tijd om weer vanuit een goede verdediging een betere aanval op te zetten. ,,Daar liggen de mogelijkheden”, aldus Van den Berg. Orca’s probeerde na deze time out de rust te bewaren en de aanval gedegen op te zetten. Aanvallend ging het minder, maar de ploeg wist de tegenacties wel vaak te onderscheppen. Zo kwam Orca’s nooit in gevaar en werd de wedstrijd met 47-77 gewonnen.

 

Topscorers: Lianne Post en Rianne Gnodde: 14 ptunten; Margo Visscher en Duanne van der Reest: 13 punten.