de alleskuuner

Oenze alleskuuner.

Zaterdag 19 januari moest SeaVsat Orca’s 1 uit tegen de Olstars uit Olst. Na de mooie overwinning op de koploper uit Apeldoorn de week ervoor, die daarna overigens geen koploper meer was, moest er wel gewonnen worden van deze Oldstars uit Olst. Zij doen onderin de competitie mee, maar het kan toch een gevaarlijk ploegje zijn. We waren met slechts 6 spelers opperdan verdaagd maar we hadden geluk dat Jan de Boer al aanwezig was. Want het ploegje van zijn zoon Klaas speelde voor ons, en Jan moest rijden, dus bij hoge uitzondering was Jan als eerste aanwezig. Dus toch nog 7 man, en dat was ook wel nodig.

Dat Olstars lastig kan zijn bleek ook wel, want in notime stonden we met 8 – 4 achter. We zetten de zone weer om en via Ed van Schaik en Jan de Boer stond het bij 11 – 11 gelijk. Via een driepunter van de zich inmiddels zeer bij U 52 thuis voelende Arjan Langman pakten we de eerste voorsprong bij 13 – 14. Twee scores van Ed maakten dat we aan het eind van het eerste kwart met 15 – 19 voor stonden.
Ook het tweede kwart was voor ons. Gestaag bouwden we onze voorsprong uit. Arjan op de point, Teun Mazereeuw die een drietje scoorde. Cees Hakvoort en Jan Wakker die heersten in de lucht en na een laatste score van diezelfde Cees was bij de rust was het verschil opgelopen naar 11 punten.

Toen kwam het derde kwart. Jacob moest al snel naar de bank. Te fanatiek skiën die week brak zijn kuitspier op. Jan de Boer in het veld. En toen kwam de oude Jan boven. Deze baltovenaar, die al eens tenniskampioen was van Urk, een fenomenaal balgevoel heeft en uitstekend kan schieten heeft momenteel een nieuwe hobby. Daar is hij ook zeer goed in en soms wijkt het basketballen voor het darten, maar alleen als we voldoende spelers hebben. Ik betwijfel echter of hij net zo makkelijk de dubbel uitgooit bij darten als dat hij deze middag weer zijn drietjes schoot. De éne na de ander bal splashte door de ring vanmiddag dit kwart. Het is dat hij begin vierde kwart zijn duim uit de kom kreeg (misschien wel van het schieten), anders was er weer een U 52 record verbroken. Nu stokte de score van Jan in een korte periode bij 17 punten. En ondanks dat hij wat meer op sommige darters is gaan lijken is hij nog zeer snel en staat hij vaak op de juiste plek. Vaak pakt hij nog de aanvalsrebound en weet dan alsnog te scoren.

Volgens mij zou oenze Jan alle balsporten wel goed kunnen. Biljarten, tafeltennis, voetballen misschien? Geen probleem denk ik zo. Van wie hij dat heeft? Van zijn vader Klaas niet, daar heeft hij andere talenten van meegekregen. Sportte zijn vader? Ik dacht het niet. Geeft niet, wij hopen nog lang van Jan te kunnen genieten.

In het vierde kwart gebeurde er nog iets opmerkelijks. Kees Hakvoort gevloerd en dizzy. Komt normaal niemand in de buurt van Kees en wordt oud Nashua speler Reddick soms nog badend in zijn zweet wakker na weer een nachtmerrie over Kees. Dit keer trof een elleboog Kees vol in het gezicht en moest Kees het veld verlaten. Gelukkig viel het achteraf mee.

En ondanks dat we inmiddels in het vierde kwart een voorsprong van 20 punten hadden, bleef Olstars in zichzelf geloven. Fanatiek en veel P’s makend probeerden ze terug te komen. Maar met Arjan als spelverdeler werd de wedstrijd rustig uitgebald.
We wonnen tenslotte met 50 – 67.

Wie er topsorer werd? Alhoewel hij daar niet om geeft en een echte team basketballer is was het toch echt Jan de Boer dit keer. Met 21 punten scoorde hij net iets meer dan Ed van Schaik.

Komende zaterdag staat weer een koploper op het programma. Thuis tegen Hanze Stars uit Zutphen. Zij hebben de koppositie van Apeldoorn overgenomen. Uit verloren we daar kansloos, maar thuis hebben we nog niet verloren dit seizoen. Hopelijk doen we dat zaterdag ook niet en wordt de achterstand van 4 punten op deze koploper verkleind.