Schol Orca’s Heren 1: Eerste uitoverwinning is binnen

Op je kostelijke vrijdagavond naar Nijverdal is niet iets wat je zomaar doet. De mannen van Schol Orca’s Heren 1 deden het wel. En niet zonder reden, nee: er stond een wedstrijd op het programma. The Valley Bucketeers waren gastheer in sporthal het Ravijn. Iets waar al jaren woordgrappen over gemaakt worden. Eruit klimmen of erin vallen, dat soort dingen. Voor nu laten we die even rusten. We melden gewoon dat de mannen van coach Jurie Bakker op Klaas-Willem Hoorn na compleet waren en de eerste uitoverwinning binnen wilden slepen.

The Valley Bucketeers staan met slechts 1 winstpartij op de voorlaatste plaats. Daar zijn ze uiteraard zelf ook niet geheel tevreden mee, en men wilde met frisse moed en nog frissere tenues de Urkers eens het vuur aan de schenen leggen. De Urkers hadden deze week ook voor het eerst de ‘team polo’s’ aan, en wat zagen ze er strak uit. Het wordt iedere week meer professioneel. Qua randzaken zit het dus wel goed met de Urkers.

Vanaf de sprongbal leek de thuisploeg toch meer gebrand op een goed resultaat. Met een snelle 6-0 run was Schol Orca’s het even kwijt. Maar gelukkig was daar een slow/fast break van Klaas Hakvoort die de eerste punten op het bord zette. Meteen deden de gele mannetjes er weer wat tegenover en pakten een 12-5 voorsprong. Time out Orca’s. Even resetten, want dit sloeg nergens op. Vers bloed er in en hup, gaan weer. De bal viel niet meteen goed voor Orca’s en alles wat The Valley Bucketeers loslieten viel door de ring. Vaak met bord. Lichtpuntje van Luka ‘El DJ’ de Jong die een drietje liet noteren vanuit de hoek. Maar echt goed was het eerste kwart niet: 19-12.

Gelukkig had coach Jurie Bakker nog een troef achter de hand. Het bleek Edwin ‘the Troef’ van Schaik. Binnen 2 minuten maakte hij drie driepunters. Drie keer vanaf dezelfde plek. Het is dat er nog een bankshot van de thuisploeg viel te noteren, maar het gat was gedicht. De troef had zijn taak vervuld. Na een time out van de thuisploeg was het alsnog Orca’s dat gemotiveerder het veld op kwam. Vliegmannetjes Rick van Eerde en Klaas Hoorn zorgden er in 5 minuten voor dat er een kleine marge was opgebouwd: 25-34. Orca’s was bij de les en positioneerde zich zowel aanvallend als verdedigend goed. Met her en der nog een lelijke score via bord, aan beide kanten, werd er na twee kwarten gerust met een tussenstand van 31-48. Uiteraard was de laatste score voor de buzzer weer van Laurens van Loosen, een driepunter.

Van 7 achter, naar 17 voor, dat zijn betere resultaten. Orca’s had dus op zich een goed tweede kwart afgeleverd (12-36 winst = getrippled) maar besefte ook dat het eigenlijk al in het eerste kwart beter had moeten opletten. De tweede helft was dus een kwestie van de voorsprong behouden en uitspelen die wedstrijd. Nog wat vegen op het coachbordje en gaan weer.

En gegaan werd er. Het 3×3 drietal (te weten: Klaas Jan Scheffer, Luka de Jong en Jelle Pasterkamp) was niet moe te krijgen en samen met Rick van Eerde en Niels ten Napel hielden ze de boel onder controle en bouwden ze de voorsprong stapje voor stapje uit. The Valley Bucketeers bleven wel aandringen, maar echt gevaarlijk werden ze niet. Het derde kwart werd gecontroleerd uitgespeeld door een zelfverzekerd team: 50-71. Er werd aan beide kanten makkelijk gescoord wat wel bewees dat er in de verdediging van Orca’s nog wel een tandje extra bij kan.

Het vierde en laatste kwart was meer voor de formaliteit. De Urkers konden goed doorwisselen en maakten gebruik van alle kwallyteiten binnen de ploeg. Orca’s benutte de tijd goed en speelde langere aanvallen. Aan de kant van de thuisploeg was het geen rozengeur en Maneschijn, al hield Henkjan de Valley Bucketeers wel in leven. Maar hij kon het niet alleen opbrengen tegen een gemotiveerde Scho(o)l Orca’s. Met een perfecte aanval van 23 seconden (die helaas niet werd beloond met een fraaie score) sloten de Urkers de wedstrijd af. Een laatste score van Klaas Jan Scheffer zette 65-89 op het bord als eindscore. Een mooi, en verdiend, resultaat en waardoor ook eindelijk de eerste punten in een uitwedstrijd zijn gepakt.

Scores van deze avond:

Klaas Hoorn  22
Klaas Jan Scheffer  14
Rick van Eerde   13
Edwin van Schaik  12

De punten werden gevierd in wat vroeger nog Balls & Brains heette maar nu Grandcafé N-Joy op de gevel heeft staan. Een paar kleine versnaperingen om daarna door te stomen naar Taj Mahal in Emmeloord om daar ook de omzet wat te stuwen. Tijdens de terugreis poogde iemand nog om een plan uit de doeken te doen om het publiek nog meer te vermaken. Zijn idee: borrelnootjes op de tribune. Zijn plan is echter nog niet geheel duidelijk laat staan dat er goed naar geluisterd werd maar misschien komt hij nog met een beter concept.

Over Emmeloord gesproken trouwens… De eerstvolgende wedstrijd is DE wedstrijd van dit kalenderjaar. Want, Ceres komt op bezoek. De Dorp-A bewoners komen naar de bult om daar de strijd aan te gaan met de mannen van Schol Orca’s. Dat is een wedstrijd die je zowel als neutrale als partijdige toeschouwer niet mag missen. Om 21:00 uur wordt deze partij gespeeld in sporthal De Vlechttuinen. Zorg dat je erbij bent!