Schol Orca’s Heren 1 maakt goede indruk tegen Red Giants

Afgelopen vrijdag mochten de mannen van Orca’s Heren 1 weer de tenues aantrekken voor een thuiswedstrijd. Heerlijk vinden ze dat, om op vrijdagavond hun beste polo op te zoeken en trots als team naar de thuisbasis, sporthal De Vlechttuinen, te komen om daar een wedstrijd te spelen. Afgelopen weekend was Red Giants de tegenstander. De ploeg waar een coach-Jurie-loos squad in Meppel met klinkende cijfers van had verloren. Dus er was wat recht te zetten. Spencerboy Klaas Hakvoort kon wederom niet meespelen tegen de Rode Reuzen. Deze keer was hij een aantal kilometer verwijderd van de sporthal. Ook kon keuzeheer Jurie Bakker geen beroep doen op Edwin van Schaik die vanwege ziekteverschijnselen slechts op de bank kon plaatsnemen. Gelukkig kon gastspeler Tomas Kramer weer in tenue gehesen worden.

Meteen vanaf de start waren de Urkers feller op de bal en met sterke drives van Rick van Eerde en Laurens van Loosen was een kleine voorsprong een feit. Met twee vrije worpen liep Orca’s uit naar een 10-3 voorsprong. Uit was smadelijk verloren met een verschil van meer dan 40 punten, dus de Urkers hadden nog wel wat recht te zetten. Vooralsnog liep dat prima. Met de energieke Klaas-Willem Hoorn werd er halverwege het eerste kwart wat extra power aan de aanval toegevoegd. Met menig sterke actie zorgde hij voor wat belangrijke punten. Red Giants was het eerste kwart niet bij machte om Orca’s wat aan te doen en maakte maar 7 puntjes. Eerdergenoemde KW maakte nog een heuse put-back lay up in de slotseconde op een gemist schot om het eerste kwart af te doen sluiten op 24-7.

De eerste stoot was uitgedeeld. Ook de tweede zou volgen, en vele meer. Het was bij vlagen fysiek genoeg, precies zoals basketbal ook een beetje hoort. De gasten leken wel iets meer wakker want ze verdubbelden hun eigen puntenaantal naar een tussenstand van 24-14. Gelukkig waren daar ‘floater Kevin de Boer’ en Klaas Hoorn die Orca’s weer wat lucht gaven. Time out Meppel. Maar dat had geen invloed op de verdediging van de Urkers. De gemotiveerde boys hadden de verdediging ook prima op orde en hielden bepaalde spelers vakkundig van de bal af. Met de zone press hadden de mannen van Red Giants ook moeite en ze moesten nodig puntje inleveren na hard werken van Orca’s. Het publiek, wat in grote getale sporthal De Vlechttuinen weer had gevonden kon genieten van een hard werkend Urker team wat er met elkaar voor zorgde dat de nodige punten op papier kwamen. Wederom was er een buzzer beater te noteren, deze keer van Niels ten Napel die een sterke rebound had op een gemist schot en nog net op tijd de bal richting de ring lanceerde: 37-21 ruststand.

Orca’s kwam weer gemotiveerd uit de kleedkamers. Klaas Hoorn (ook zijn spelersprofiel gezien op de Instagrampagina?) pakte twee steals en maakte twee snelle scores gevolgd door twee vrije worpen om de Urkers weer wat steviger aan de leiding te zetten. Orca’s liet met mooie aanvallen zien meer uit te zijn op de winst en speelde de gasten bij vlagen helemaal wild. Dat resulteerde al snel in foutenlast aan de rode kant en de Urkers maakten daar goed gebruik van. Toch viel het qua scoren wel mee. De puntenmachine haperde wat, maar dat deed het gelukkig aan beide kanten. Er werd nog steeds verdedigend heel goed werk geleverd al kon het uitboxen wel wat beter aan Urker zijde. Gelukkig was er genoeg marge opgebouwd om wat lelijke scores te incasseren. Tussenstand na drie kwarten: 49-38.

Het laatste kwart was alsnog nodig om de nekslag te geven. Gebeukt werd er genoeg. Met enige regelmaat lag er een speler op de grond te spartelen, al dan niet met een foutcall mee. Dit kwart was weer een prooi voor Luka de Jong. Afgelopen week op trainen had hij al zijn teamgenoten lekgeschoten en tijdens een dood moment in het vierde kwart, precies toen het nodig was omdat het team al een tijdje droog stond, lanceerde hij een perfecte driepunter en gaf Orca’s net die voldoende marge. Tel daar nog wat vrije worpen en een snelle score bij op en de DJ kon weer tevreden zijn. Orca’s had en hield de voorsprong van een punt of 15 maar zag de gasten toch nog bijna binnen de tien-puntengrens komen. Zo ver liet coach Jurie Bakker het echter niet komen en zorgde voor wat rust met een time out en door vers bloed in het veld te zetten. Gecontroleerd en lichtelijk opgewonden speelden de Urkers de wedstrijd uit en met een lelijke tip-in de slotseconde stelden de mannen van Schol Orca’s Heren 1 de winst veilig: 67-55.

 

Scores van de avond:

Rick van Eerde:  19
Klaas Hoorn:  19
Laurens van Loosen:  10

Deze goede lijn moet ook doorgetrokken worden naar uitwedstrijden. Dat wil nog steeds niet echt lukken maar aanstaande zaterdag is er weer een nieuwe kans. Dan spelen de mannen tegen Basketiers ’71 uit (en in) Zevenaar. Om 18:00 uur wordt deze wedstrijd gespeeld tegen de blauwe mannen waar thuis nog netjes met 73-51 van gewonnen werd. Maar dat is geen garantie voor succes in een uitwedstrijd. Toch gaan de mannen vol goede moed die kant op om de goede serie voort te zetten.

p.s. volgen jullie ons al op Instagram?