Schol Orca’s Heren 1 rolt ook de nummer 2 op

2019: het jaar waarin er weer een representatief Orca’s Heren 1 werd opgebouwd. Het eerste record is al gesneuveld: Een heel kalenderjaar thuis ongeslagen. In 2019 heeft Orca’s Heren 1 geen enkele officiële wedstrijd verloren in sporthal De Vlechttuinen. Toegegeven: van januari tot oktober waren er ook geen wedstrijden, maar alle wedstrijden die vanaf de start van het huidige seizoen gespeeld zijn werden winnend afgesloten. WSV, Basketiers, Arnhem Eagles, Ceres werden hier al afgedroogd en afgelopen vrijdag was de nummer 2 van de competitie, Amical Heren 1, slachtoffer en werden zij met lege handen naar Enschede teruggestuurd.

Na een matig optreden in Wijchen hadden de Urkers een aantal extra trainingen in de voorbereiding op deze wedstrijd vanwege een vrij weekend. Daar werd goed gebruik van gemaakt. Het team is in goede conditie, valt af en toe wat pondjes af, is gemotiveerd en had er ook echt zin om de volgende ploeg uit de top van de competitie te verslaan. Coach Jurie Bakker kon gewoon weer over zijn volledige team beschikken.

Direct na de sprongbal maakte Orca’s een driepunter en zou de voorsprong de rest van de wedstrijd niet meer weggeven. De Urkers bouwden rustig de aanvallen op en merkten gelijk al wel dat hier iets te halen viel. Coach Bakker kon lekker doorwisselen en hield zijn spelers fit en vers. Iedereen die in het veld stond droeg zijn steentje bij. Toen Laurens van Loosen zijn makker Klaas Hakvoort op een klein schoonheidsfoutje wees kreeg hij in niet mis te verstane bewoording binnen vijf seconden te horen hoe zijn leven eruitzag en waar hij zelf op moest letten. Het moge duidelijk zijn: ook binnen de lijnen houden de mannen elkaar scherp. Door een driepunter van de gasten in de slotseconde van het eerste kwart hielden de Urkers ze net niet onder de tien: 23-11.

In het tweede kwart werd de voorsprong rustig uitgebouwd. Orca’s was veel dominanter en wist de tegenstander vakkundig al vroeg in de houdgreep te leggen. Een man die wel van een statistiekje houdt had al berekend dat als Orca’s elk kwart 10 punten kon uitlopen er wel eens gewonnen kon worden met 40 punten verschil. Maar wellicht was het daar nog wat te vroeg voor. Al denderde de groene trein wel gewoon door. Aanvallend waren het Klaas Hakvoort en Rick van Eerde die de ene na de andere aanval wisten om te zetten in 2 of 3 punten. Verdedigend stond Orca’s ook goed en de gasten uit Enschede konden de Urker muur niet slechten. Ruststand: 46-24.

Zou de 22 punten voorsprong voldoende zijn, gezien het derde kwart dipje waar de Urkers nog wel eens last van hebben? Het antwoord op die vraag is: ja. Want de man die eigenlijk nooit last heeft van dippen, Edwin van Schaik, heeft bleef rustig doorgaan met scoren. Om hem, en de rest, heen dwarrelde Luka de Jong die als een soort van Tazmanian Devil over het veld ging. 8 punten in een paar minuten liet hij noteren en het verschil bleef maar oplopen. De Urkers hadden toch hogere verwachtingen van Amical dat nog wel wat terugdeed met een paar fraaie acties, maar de stand na drie kwarten was 65-43.

Nog steeds 22 punten verschil. Het vierde kwart was dan ook meer een formaliteit. Amical geloofde het ook wel zo te zien. Orca’s zette een zone press neer om daar nog wat extra’s uit te forceren. Met succes! Orca’s was gretig en gedreven en strafte de slappe momenten van Amical hardhandig af. Het verschil liep op naar 39 (!) punten met nog een paar minuten te gaan. Helaas stokte het scoren toen bij Orca’s en gaf Amical nog een laatste stuiptrekking wat de eindstand uiteindelijk bepaalde op 91-60.

Orca’s is de hele wedstrijd niet in gevaar geweest en heeft deze, ietwat saaie, wedstrijd zakelijk afgehandeld. Puntjes gepakt, tientje gelapt, pintje getapt.

De scores van deze avond kwamen van:

Rick van Eerde:  25
Luka de Jong:  13
Edwin van Schaik:  11
Niels ten Napel:  10
Klaas Jan Scheffer:  10

Er staat voor de ‘winterstop’ nog 1 wedstrijd op het programma. Dat is de uitwedstrijd tegen G.S. Stars in Elburg. Hier zullen de mannen van Orca’s Heren 1 een extra stap willen zetten, want het verschil met uit- en thuiswedstrijden is nog te groot. Ook uit zullen meer punten gepakt moeten worden, en met meer overtuiging gespeeld willen ze uiteindelijk in de top 5 eindigen. Op vrijdag 13 december spelen de mannen om 20:00 uur deze wedstrijd waarbij Laurens van Loosen weer een aantal oude teamgenoten tegen zal komen, hij speelde in een grijs verleden bij deze ploeg maar is nu weer in het groen van Orca’s te bewonderen.

p.s. volgen jullie ons al op Instagram?