Schol Orca’s Heren 1 schiet net tekort tegen koploper

Afgelopen zaterdag was een dag waar de mannen van Schol Orca’s Heren 1 lang naar uit hebben gekeken. Om 16:00 uur stond de wedstrijd tegen koploper Arnhem Eagles MSE 1 op het programma. Het namiddag- en avondprogramma zou worden gecompleteerd met een luxe diner en een partijtje bowlen. Maar dat was bijzaak, want Orca’s (momenteel derde op de ranglijst) wilde eerst punten pakken bij de koploper. Helaas moesten Kevin de Boer (hoogtestage) en Klaas-Willem Hoorn (werkfeest) verstek laten gaan. Gelukkig kon er een beroep worden gedaan op gastspelers Edwin van Schaik en rookie Arjan Langman.

Niet alleen misten een paar spelers, er misten ook een paar schoenen. Luka de Jong vond zijn linnen tasje al verdacht licht, en er bleek dus alleen een tenue in te zitten. Maar de geschiedenis herhaalde zich weer eens: Laurens van Loosen stond zijn basketbalschoenen af en speelde zelf op zijn zondagse sneakers. Dit is ooit eerder voorgekomen in de jeugd, en dat wierp toen vruchten af.

Wat ook vruchten afwierp was de press die Urkers direct vanaf de start van de wedstrijd neerzette. Ondanks een openingstreffer van de thuisploeg nam Orca’s daarna de leiding na een driepunter van Rick van Eerde. Breed lachend liep hij terug, meteen had Arnhem Eagles een hekel aan de blinkende tandenrij van Van Eerde. Beide ploegen buffelden lekker tegen elkaar aan en maakten er meteen een leuke pot basketbal van. Orca’s leek wel wat meer gemotiveerd en zette dat ook om in scores. Klaas Hakvoort en Klaas Hoorn waren aanvallend belangrijk en de Urkers sloegen een klein gaatje. Het gat werd naar 9 punten getild na een driepunter van Jelle Petje Pasterkamp. Arnhem kreeg nog een kleine bevlieging en probeerde aan te sluiten en maakte nog twee scores. Stand na het eerste kwart: 16-21.

Een prima start dus, maar wel werk aan de winkel voor het team van coach Jurie Bakker. Hij begon het tweede kwart met wat lange mannen om ook de langere mannetjes van Arnhem beter te kunnen stoppen. De Urker verdediging was prima en big boys als Laurens van Loosen en Klaas Jan Scheffer wisten met hulp van Niels ten Napel de bucket goed dicht te houden. Toch wist de thuisploeg, zij het met moeite, weer aansluiting te vinden. Coach Bakker bracht rookie Langman binnen de lijnen die wat bibberend begon maar al snel de zenuwen van zich af speelde (lees: passte). De ene na de andere assist verdween uit zijn handen en vlugge mannetjes als Rick van Eerde en Klaas Hoorn maakten op de break de nodige scores. Aan de kant van de thuisploeg werd steeds gezocht naar de grote center die er hard voor moest werken maar wel steeds zorgde voor de aansluiting. Een gelijkwaardige wedstrijd gaf ook een logische tussenstand met rust: 37-37.

De tweede helft startte stroef voor Orca’s. Er werd niet gescoord de eerste twee minuten. Maar eenmaal weer warm zochten de Urkers weer de aanval. Ditmaal was het Klaas Jan Scheffer die met een tweetal droge schotjes vanaf de kop de tegenstander kansloos liet. Daarna ging Jelle Pasterkamp na een goede headfake de bucket in en schudde beide centers van zich af en met een fade away zette hij zichzelf nogmaals op het scorebord. Dat was ook gelijk het laatste wapenfeit van Orca’s kant want de mannen van Arnhem maakten vervolgens een 10-0 run. De Urkers kregen geen grip op Arnhem en de arbiters niet echt op de wedstrijd. De eerder nog breed lachende Rick van Eerde incasseerde de eerste elleboog op zijn gebit en kon de eerste liter bloed nog wegslikken. Het werd wat fysieker en een time out, en later de kwartwissel waren wel even nodig in deze fase van de wedstrijd. De stand was inmiddels 50-43, maar er was nog van alles mogelijk.

Ook het begin van het vierde kwart was een prooi voor de thuisploeg. Aan de Urker kant wilde de bal maar niet vallen en Arnhem liep stapje voor stapje uit. Het verschil liep op naar 16 punten (60-44) en ze vierden de overwinning al. Beetje vreemd, en dat moesten ze ook bekopen met een sterke fase van Orca’s. De press verdediging van Orca’s was genadeloos en het verschil liep langzaam weer terug. Het werd ook fysiek wat harder. Rick van Eerde werd voor de tweede keer op een elleboogstoot getrakteerd in zijn gezicht en moest bloedend het veld verlaten. De vrije worpen die op de onsportieve fout volgden werden keurig verzilverd maar het arbitrale duo ging op aandringen van de thuisploeg in gesprek met ‘een expert’ uit het publiek met een enorm Arnhem Eagles logo op de borst om te vragen of gewisselde speler voor de geblesseerde speler de vrije worpen moest gooien of dat de aanvoerder dat ook mocht doen. In hun ondoorgrondelijke wijsheid werden de punten teruggedraaid omdat niet de ingevallen speler de vrije worpen had gegooid. Toch lieten de Urkers zich niet gek maken en bleven aandringen. Maar Arnhem hield de bal goed in de ploeg en benutte het tijdsvoordeel slim. Orca’s moest wat forceren en gaf daardoor in de verdediging iets meer ruimte weg. De laatste push was helaas net niet voldoende om de winst mee naar Urk te nemen en Arnhem trok in deze topper aan het langste eind: 69-62.

Scores:

Klaas Hoorn  19
Rick van Eerde  17
Klaas Hakvoort  10

Orca’s liet tegen de (nu hoogstwaarschijnlijke) kampioen zien van goeden huize te komen. Er werd weliswaar verloren, maar wel een knap resultaat behaald. Gevaarlijke spelers werden waar mogelijk uitgeschakeld. Ze hielden Arnhem knap onder de 70 punten en kwamen zelf een paar punten te kort om ze pijn te kunnen doen. Orca’s heeft weer laten zien dat ze serieus mee doen en hebben de stijgende lijn nog maar weer eens doorgezet.

Dat werd ook meteen beloond met een teamuitje aansluitend aan de wedstrijd. In Apeldoorn werd het centrum onveilig gemaakt door een Schol-polo-squad die massaal aan het vlees en bier sloegen. Al was er ook iemand die een Ginger Ale bestelde? Weet iemand wat dat is? Zelfs bij het aansluitende bowlinguitje werd er door de beste boy nog eentje besteld… Het is hem vergeven omdat hij voor onderweg betere versnaperingen had geregeld.

De eerstvolgende wedstrijd op het programma van Schol Orca’s Heren 1 is aankomende vrijdag. Dan spelen de mannen weer een thuiswedstrijd. En nu ze de nummer 1 hebben gehad is het dan tijd voor de hekkensluiter. The Valley Bucketeers Heren 1 komt dan op bezoek. Deze ploeg staat dan weliswaar onderaan maar er zijn gekkere dingen gebeurd (iemand bestelde ooit eens een Ginger Ale, just saying). De wedstrijd zal gespeeld worden op vrijdag 13 maart, 21:00 uur in Sporthal De Vlechttuinen. Het bolwerk waar dit seizoen nog niets verloren is. We hopen dat jullie allemaal weer massaal de tribunes vullen.

p.s. volgen jullie ons al op Instagram?