Schol Orca’s Heren 1 te sterk voor Emmeloord in mooie derby

‘Here I am again in this mean old town, and you’re so far away from me.’ Dit nummer van The Dire Straits schalde afgelopen week vaak door de speakers van een niet nader te noemen kantoor (Seacon). En daar waren ze eindelijk weer eens, in this old town. Emmeloord kwam bij de Urkers op bezoek in sporthal de Vlechttuinen voor een heuse derby: Orca’s – Ceres! Na een lange tijd van afwezigheid was er eindelijk weer eens een absolute kraker te bewonderen. En bewonderd werd er. Er was ongekend veel publiek die allemaal een goede wedstrijd voorgeschoteld kregen van twee ploegen die absoluut niet wilden verliezen.
Er werd al maanden naar deze wedstrijd toegeleefd en eindelijk, daar was ie dan. Vrijdag 15 november stond in ieders agenda rood omcirkeld want dat zou dé wedstrijd van het kalenderjaar 2019 worden. Coach Jurie Bakker hield zijn mannen scherp en kon aantreden met een volledig team. Alleen Niels ten Napel was wat stijfjes na een stevige botsing op trainen eerder deze week. Maar hij was nodig om wat mannetjes uit te schakelen. Voor plaatsgenoot Jan Hakvoort was het ook spannend, zeker omdat hij voor Ceres uitkomt. Ook Geert Jan Dekkers (coach van Ceres) en diens zoon Christiaan kwamen enigszins nonchalant binnen bij de club waar ze eerder coachten en speelden.

Orca’s kwam gelijk op achterstand. Dat was niet echt de bedoeling, maar de Urkers moesten er helaas wel mee om gaan. Rick van Eerde zei eerder die dag: ‘het geeft niks als we achter komen te staan, als we na 40 minuten maar voor staan’. Mooi gezegd boy. De wedstrijd dan. Die begon erg stroef en onwennig omdat beide ploegen toch wel wat zenuwachtig waren. Een time out was nodig om wat orde te herstellen. Direct daarna trok Orca’s de stand gelijk en met een sterke actie van Eerde genoemde Rick kwamen de Urkers op een eerste voorsprong. Vervolgens werd het puntje wisselen en was het te merken dat er nog wel wat schroom af moest. Met wat vrije worpen aan beide zijden werd het eerste kwart afgesloten met 17-17.

Ceres heeft een speler die echt in de gaten gehouden moet worden. De rustig ogende nummer 9 van Emmeloord had aan 1 centimeter ruimte genoeg voor een schot, en als het zelfs Niels ten Napel niet lukt om alles van hem af te stoppen wil dat wel wat zeggen. Maar daar tegenover hebben de Urkers als collectief toch meer in hun mars. De aanvallen gingen steeds wat beter lopen en de Urker schutters werd vaak gevonden. Ook Luka de Jong pakte belangrijke punten mee. Toch had Ceres een 29-37 voorsprong. Maar in de laatste minuut van de eerste helft herpakten de Urkers zich onder luide aanmoediging van het thuispubliek. Zwagers Rick en Laurens maakten een paar belangrijke scores en zorgden dat er met een kleine achterstand de kleedkamers opgezocht werden: 33-37.

De tweede helft zou toch wat anders verlopen. De sfeer was goed, het publiek was er klaar voor en de spelers waren extra gemotiveerd. Orca’s zette een goede aanval neer tegen de zone van Ceres. Schutters Edwin van Schaik en Klaas Hoorn werden goed gevonden en wisten de punten te maken. Als het schot niet viel waren Niels ten Napel en Klaas Hakvoort daar om alle rebounds weg te kapen en om te zetten in een score. Ceres hield met veel moeite de voorsprong toch vast en er moest een time out aan te pas komen. Nieuwe tactieken, nieuwe energie in de ploeg. Makkers van Klaas Jan Scheffer hadden een trommel geregeld en lieten zich flink horen. Wellicht had dat invloed op het ritme van Rick van Eerde want hij gooide twee zeer belangrijke driepunters op een goed moment. Als ‘een pinguïn in de bediening’ liep hij achterwaarts terug. Deze move zal nog vaak nagedaan worden de komende weken. Maar goed, wel de voorsprong te pakken voor de Urkers. Ceres deed nog wel wat terug maar na drie kwarten stond er wel een voorsprong op het bord: 58-56.

Alle spanning kwam dus op het laatste kwart aan. Precies waar je als neutrale toeschouwer voor naar de wedstrijd komt. Er waren precies 0 neutrale toeschouwers aanwezig. De cameraploeg van Omroep Flevoland was soort van neutraal maar balde toch ook een klein vuistje van de spanning: kijkcijfers. Al vroeg in het vierde kwart moest Urker Emmeloorder Jan Hakvoort met vijf fouten het veld verlaten, dat leverde het nodige gejuich op vanaf de tribune. De scores aan Urkers kant kwamen nu vooral van Klaas Hoorn. Hij maakte 14 van de 18 Urker punten dit kwart. Met twee driepunters en een fast break zette hij Orca’s op een comfortabele 66-57 voorsprong. Maar de wedstrijd was nog niet gespeeld want het Emmeloorder vuur laaide nog maar eens op. Een Technische Fout van Geert-Jan Dekkers (kan afgestreept worden in het bingo boekje) gaf Orca’s een vrije worp welke Laurens ‘de smeker’ van Loosen verzilverde. Met een solide verdediging hielden de Urkers de voorsprong vast en de bucket dicht. Klaas Jan Scheffer maakte nog een mooie score inside en wees met een afwijzend vingertje naar zijn vader en Cor Holtrop in het publiek, doelend op het filmpje waarin ze samen Ceres de winst toeschreven. Met nog wat vrije worpen door middel van foutenlast gooide Orca’s de wedstrijd in het slot en de eindstand werd bepaald op 76-65 in het voordeel van Orca’s.

Scores van deze derby kraker:

Klaas Hoorn:  25
Rick van Eerde:  23

Wederom hield Orca’s de tegenstander op 65 punten (net als vorige week) en ging er zelf met de punten vandoor. In een ontzettend sfeervol duel wat wel wat stroef op gang kwam lieten de Urkers zien meer gebrand te zijn op een goed resultaat en zo een stap naar de top van de competitie te zetten. Vier wedstrijden op rij gewonnen nu, dat is een fraaie serie.

De volgende wedstrijd is zaterdag 23 november. Uit, in Wychen, tegen WYBA MSE 2. Om 20:00 uur zal die wedstrijd gespeeld worden. Die ploeg staat op een zevende plek, maar doet wel serieus goede zaken in de competitie en wist al menig wedstrijd met grote uitslag te winnen. Niets is zeker in deze competitie en Orca’s zal evengoed weer alles moeten geven om hier een goed resultaat neer te zetten.