Schol Orca’s Heren 1 thuis ongeslagen

Eindelijk! Na 538 dagen ‘voorbereiding’ was er weer een thuiswedstrijd voor Orca’s Heren 1. De laatste thuiswedstrijd was namelijk op 14 april 2018. Dit seizoen staat er echter weer een representatief eerste team op Urk en dat zal iedereen weten ook! Afgelopen vrijdag was WSV uit Apeldoorn de eerste tegenstander om aan de zegekar gebonden te worden. En dat lukte! Na een ietwat zenuwachtige wedstrijd trokken de Urkers aan het langste eind.

Het wakker worden op zaterdagmorgen voelde metaforisch. Sinds de start van het seizoen is het gaan regenen in Nederland. De eerste twee wedstrijden (uit) gingen verloren maar na de winstpartij scheen daar voor het eerst weer de zon. Langzaam maar zeker ontwikkelt het nieuwe Heren 1 zich naar een solide ploeg die prima mee zal draaien in deze competitie.

Toch ging het nodige nog wel mis voorafgaande aan deze wedstrijd. Zo boekte Rick van Eerde (zelf zegt hij dat zijn vrouw dat deed) een last minute naar Spanje. Voor een soort huwelijksreis. En hij beweert nog steeds dat er maar 1 vlucht per week naar Spanje gaat. Klaas Hakvoort die normaliter een rug per uur verdient ging daar afgelopen week doorheen op trainen. Fysio, moeders en een chiropractor konden niet helpen en daardoor zat hij noodgedwongen op de bank. ‘You-had-one-job-Luka’ was de muziekbox vergeten en Jelle Pasterkamp kwam te laat. Genoeg werk nog aan de winkel dus voor de komende weken.

Goed, de wedstrijd.
Orca’s won balbezit vanaf de sprongbal en na een score van Laurens van Loosen (die de 30 al voelde) nam Orca’s meteen de voorsprong en zou die de hele wedstrijd in handen houden. Meteen maakte hij nog een score en niemand had het meer over zijn tenue wat hij was vergeten uit te wassen na de vorige wedstrijd. Orca’s zette een goede start neer en vergat toen even te verdedigen waardoor de gasten een kleine run maakten. Het werd zelfs 12-12 na een driepunter van WSV. Maar de Urkers zetten dat weer recht en met onder andere een jumpshot van Klaas Jan Scheffer werd het eerste kwart afgesloten met 19-13.

In het tweede kwart werd er weinig gescoord door beide ploegen, maar wel veel gemist. Toch was Luka de Jong zelfverzekerd en zocht de bucket vaak op, en met succes. Een driepunter er achteraan en de voorsprong groeide. Het was verder toch allemaal wat rommelig en een echt solide aanval zat er nog niet in. Gelukkig stond de Urker verdediging wel goed en werd er hard voor elkaar gewerkt. Dit kwart eindigde in 10-5 wat zorgde voor een ruststand van 29-18.

In de rust werden de aanval en verdediging door coach Jurie Bakker nog wat verhelderd. Ook hoorden de mannen dat de vlucht van Rick vertraging had en daar was iedereen blij om. Eigen schuld. Snel weer door naar de tweede helft. De opgebouwde voorsprong zou langzaam uitgebouwd moeten worden maar de dominantie waar de Urkers naar op zoek zijn is nog volop in ontwikkeling. Daardoor lukt het nog niet om een voorsprong vast te houden en dan een nekslag te geven. Een gewone slag gaat overigens wel. Orca’s gaf de gasten ook nu weer ruimte om zich terug te knokken in de wedstrijd. Het spel ging op en neer en beide ploegen wisten het net wat beter te vinden. Het werd ook wat agressiever waardoor er veel fouten gemaakt werden en beide ploegen wat vaker op de vrijeworplijn terechtkwamen. Beide ploegen maakten 16 punten en de tussenstand was 45-34 na drie kwarten.

De jongeman die vooraf claimde wat ziekjes te zijn had toch op een of andere manier toch zijn fitheid hervonden want Luka de Jong (over hem gaat het) werd veel gevonden en bleef zowel aanvallend als verdedigend prima werk leveren. Orca’s hield de voorsprong vast en het publiek zag ook de gretigheid van Orca’s om deze wedstrijd te willen winnen. Een tweetal driepunters van de gasten maakte het nog wel even benauwend. Een zweterige time out tot gevolg. Maar WSV moest wat forceren om nog in de wedstrijd te blijven, en dat deden ze door fouten te maken. Maar vanaf de vrije worplijn was Orca’s ijzig koel en maakten ze 7 van de laatste 8 vrije worpen. Punten binnen! Wedstrijd gespeeld. Met een laatste zwabberbal werd de eindscore bepaald op 65-55.

Klaas Hoorn:  18
Luka de Jong:  17
Laurens van Loosen:  11

Een mooi resultaat wat Orca’s ook hard nodig had en heeft. Met deze goede spirit gaan de mannen allemaal weer een goede trainingsweek in, behalve Rick, want die wilde zo nodig naar zon. Er schijnt dus weer volop licht in deze donkere dagen van afdeling Orca’s Heren 1. In deze tijd met een legio aan (individualistische) sporten staat er een écht team hecht te worden en klaar om er een mooi seizoen van te maken.

Ook was het mooi dat er zoveel publiek op deze wedstrijd afgekomen is. Onder andere veel Seacon mannetjes en -vrouwtjes en een delegatie voetballers sloegen alles gade. Deze eerste winst smaakt natuurlijk naar meer, en daar gaan de Urkers dan ook voor zorgen.

De eerstvolgende wedstrijd om dat te bewerkstelligen is aankomende zaterdag, 12 oktober. Dan speelt Orca’s uit tegen de Red Giants, uit Meppel. Die wedstrijd begint om 20:00 uur.