Schol Orca’s Heren 1 vereffent rekening met witte spoken.

Na een lange rustperiode was er eindelijk weer een thuiswedstrijd voor de mannen van Schol Orca’s Heren 1. Met een fitte en afgetrainde selectie kon coach Jurie Bakker aan de slag tegen The Jugglers uit Enschede. Alleen Jelle Pasterkamp had een ongelukkige timing qua vakantie boeken en was dus afwezig. Het was de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft, dus alle tegenstanders komen nog 1 keer voorbij. Deze keer dus de ploeg waar de Urkers vrij vervelend de openingswedstrijd van het seizoen van verloren (83-71). Zaaks dus om wat recht te zetten.

Allereerst wil Heren 1 de dames van Dames 1 en oud-coach Jurie van den Berg feliciteren met de ‘winst’ bij de sportverkiezingen. De titel Sportploeg van het jaar hebben de dames binnengesleept, een mooie prestatie waar ook de mannen van Heren 1 en Orca’s als club trots op zijn. En terecht ook trouwens, want op schitterende wijze zijn ze kampioen geworden. Maar dat is niet alles, want zelfs nu staan ze stevig, en los, bovenaan in een hogere competitie.

Dan de wedstrijd van de mannen. De Urkers hadden dus nog wat recht te zetten tegen dit veteranensquad. The Jugglers bleek ook opeens over een aantal jongere spelers te beschikken, maar dat kon Orca’s niet echt deren. Klaas Hakvoort was er misschien het meest klaar voor. Hij was vanaf de sprongbal scherp en meteen gevaarlijk inside. Met Klaas-Willem Hoorn aan zijn zijde zorgden ze voor aanvallende power. Tel daar warme Rick van Eerde bij op met zijn nep-spierpijn die er gelijk een paar drietjes in gooit. Bam, voorsprong! Toen zelfs guard Kevin de Boer er een driepunter in gooide vluchtten de gasten in een time out. Dat had verder geen effect op Klaas Hakvoort. Hij buffelde lekker door en bezorgde de Urkers een riante voorsprong na het eerste kwart: 25-12.

Het tweede kwart vertoonde hetzelfde spelbeeld. Orca’s was de betere partij en liep in kleine stapjes weg bij de stugge ploeg uit Enschede. Daar waar de Urkers in de eerste wedstrijd geen gat konden vinden in de verdediging van The Jugglers lukte ze het deze keer des te beter. Zone? Urker schutters. Man to man? Urker drivers. Orca’s kwam ook veelvuldig op de vrije worplijn te staan door de foutenlast van de gastploeg. Orca’s maakte daar handig gebruik van en wist met een paar goede acties en vrije worpen de score uit te bouwen. Zelf een kleine run van de gasten kon geïncasseerd worden, daar waar de Urkers eerder dit seizoen nog wel eens moeite mee hadden. Ook El DJ, Luka de Jong, liet even zien dat wat er te lezen was bij zijn spelersprofiel op de instagram-teampagina gewoon waar was. Pure schoten, steals en zo snel als een bliksem. Maar om de eerste helft af te toppen was daar zwevende Klaas Hakvoort die met een ware buzzerbeater-driepunter de ruststand op 50-31 bepaalde. Stoer liep hij weg. Met een droge waffel.

In het derde kwart zette Orca’s na iedere score een press neer en dat pakte goed uit. De gasten hadden daar enigszins moeite mee al kwamen ze ook een paar keer goed door de verdediging heen. Ook hadden ze een paar goede schutters in de ploeg die een aardige driepunter konden schieten. De ploegen hielden elkaar in evenwicht en de wedstrijd kabbelde rustig voort. Het verschil bleef steeds rond de 20 punten in het voordeel van de Urkers. Ook nu weer maakten de Urkers goed gebruik van de foutenlast door de ring veel op te zoeken en dat resulteerde in flink wat vrije worpen. Stand na drie kwarten was 67-45.

In het vierde kwart zou de winst dus veiliggesteld moeten worden. De marge was groot, en die werd zowaar nog groter. Orca’s liet zien hoe fit ze waren en bleven pressen. Het verschil liep voorzichtig op naar zo’n 30 punten. Wedstrijd in de tas zou je denken. Vaak komt dan nu het moment dat Orca’s wat verslapt en het alsnog mis ziet gaan, maar niet in 2020. Als de Urkers nog wat speciaals willen presteren dit seizoen, dan zal alles gewonnen moeten worden. Met die gedachte (en de priemende ogen van de sponsor in de rug) bleven de Urkers gaan en hielden ze de voorsprong ‘gewoon’ vast. Klaas Jan Scheffer zorgde nog voor een hoogtepunt door met een enorme sprong een dunk te presenteren. In de tijd dat hij in de lucht hing kon Thomas Kramer (aanwezig op de bank) 3 push ups doen. Enige nadeel is dat de dunk helaas gemist werd. Maar dat gaat hij nog goedmaken. Orca’s speelde de wedstrijd goed en zou nog een laatste aanval afleveren in een drie tegen een situatie maar semi-guard Laurens van Loosen kon niet kiezen en ging met een halfzachte nep-lob de mist in en belande met een raar gilletje op de grond. Het had ook niet meer uitgemaakt want Orca’s won overtuigend met 90-66.

Scorers van deze avond:

Rick van Eerde:  16
Klaas Hakvoort:  13
Klaas Hoorn:  13
Laurens van Loosen:  11

Volgende week gaat Orca’s weer vrolijk verder. Dan spelen ze weer op vrijdag een thuiswedstrijd. Dan komen de Tower Jumpers op bezoek. Ook daar verloren de Urkers jammerlijk in de uitwedstrijd. Nu, in 2020 moeten er nog een aantal dingen rechtgezet worden, waaronder deze. Kom dus allemaal weer naar de Vlechttuinen, want om 20:00 uur begint deze wedstrijd.

p.s. volgen jullie ons al op Instagram?