Schol Orca’s Heren 1 wordt wakker en staat op in overtime.

De laatste wedstrijd van 2019 voor de mannen van Schol Orca’s Heren stond afgelopen vrijdag op het programma. In Elburg, op vrijdag de 13E, wat wil men nog meer? Coach Jurie Bakker moest het helaas zonder Klaas Willem Hoorn doen vanwege zijn werk maar daarvoor in de plaats was rookie Thomas Kramer die voor het eerst met het Orca’s Heren 1 team mee op stap ging. Deze vriendelijke jongeling met forse baard kreeg gelijk een aantal taken toebedeeld: chauffeur, krat water mee, ballen mee, tassen dragen van new teammates en hup daar gingen ze met z’n allen: Orca’s Heren op zoek naar tweede uit-overwinning.

Na een goede week trainen en een mooie overwinning op Amical vorige week waren de Urkers er klaar voor om de goede vorm ook door te trekken naar een uitwedstrijd. Mooie gelegenheid om dit te doen was tegen GS Stars uit Elburg. Omdat de Groene Schiet Sterren uit Elburg ook in het groen speelden had Orca’s een van de retro tenues uit de kast getrokken. Het zag er wat rommelig uit, maar het zat nog als gegoten. Laurens van Loosen heeft als speler ook nog een verleden in Elburg en wist nog de nodige informatie te delen over de tegenstander, al dan niet basketbal gerelateerd.

In het eerste kwart was het even onwennig en kwam de thuisploeg op een vroege voorsprong door een geluksbal. Al snel kwam Orca’s op voorsprong door vrije worpen van Rick van Eerde en een sterke inside score van Klaas Jan Scheffer. Orca’s hield de voorsprong vast, bouwde wat uit en liet de thuisploeg weer aanhaken. Ietwat gemoedelijk kabbelde het eerste kwart voort. Totdat mr. Zwitserleven het veld in werd gebracht. Klaas Hakvoort a.k.a. brok positieve energie pakte zowel aanvallend als verdedigend ontzettend veel rebounds en liet menig score noteren. Hij sleepte de Urkers er in het eerste kwart doorheen. Door een technisch foutje zijn de kwartstanden niet te achterhalen, maar het stond iets van 18-22 na het eerste kwart.

In het tweede kwart veranderde het spelbeeld niet enorm. Al het publiek (1 publieker) zag ook dat het steeds puntje wisselen bleef. Na een time out met een goede slok vocht konden de mannen weer verder. Gedragen door de aanvalslusten Rick van Eerde (heb je ‘m gezien op de Instagram pagina?) bouwde Orca’s een eerste serieuze voorsprong op van 8 punten. Maar op onverklaarbare wijze kwamen de schietsterretjes toch weer terug. Door dezelfde technische ongemakken gokken we op een ruststand van 40-42. Orca’s nog steeds aan de leiding dus.

Laurens van Loosen deed nog een ‘Kristaps Porziņģisje’: hij liep naar de verkeerde bank. Maar daar mochten geen grapjes over gemaakt worden.

Het derde en vierde kwart voegen we even samen, weinig verandering. Weinig last van een dipje in het derde kwart overigens, maar wel een wat gelaten instelling. Dus hup. Reboundmachines Klaas Hakvoort en Niels ten Napel er weer in. Met die gasten in je bucket kun je het verschil maken. Zwagers Rick en Laurens zorgden voor aanvallende dreiging. Orca’s kon maar niet het verschil maken en de voorsprong behouden. Het bleef steeds binnen de vijf punten marge en daar was coach Bakker niet tevreden over. Dus er volgde een time out. De Urkers leken daar meer gemotiveerd uit te komen. Na een paar goede aanvallen was daar hét hoogtepunt van de wedstrijd: na een goed uitgespeelde aanval was daar een monsterdunk van Klaas Hoorn*, ongelofelijk goed getimed en hard ramde hij de bal door de ring. Maar na de volgende time out van de thuisploeg leek Orca’s het toch weer even kwijt wat GS Stars kwam ongenadig terug van 9 punten achter en wisten ze zelfs de leiding te nemen. Orca’s kon een paar belangrijke vrije worpen niet verzilveren waardoor het ontzettend spannend bleef tot de laatste seconden van de reguliere tijd. GS Stars miste een nog belangrijkere vrije worp waardoor Orca’s balbezit had in de laatste seconden. Een goede aanval resulteerde in een drive van de sterke Rick van Eerde. Maar wat gebeurde er? Tot ieders groot ongeloof gleed de beste knul uit op weg naar de beslissende score. 73-73. Bam, verlenging.

Toch leek het wel of de Urkers die verlenging nodig hadden omdat ze toen eindelijk pas lieten zien wat ze echt in huis hebben. Gecontroleerd spelen en met meer focus pakten ze een 2-9 run en braken ze het verzet van de thuisploeg. Orca’s liet de thuisploeg te lang geloven in een resultaat. Waar ze eigenlijk al bij rust met 15 voor hadden moeten staan hadden de Urkers een verlenging nodig om echt wakker te worden en op te staan om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen: 77-82.

De scorers van deze onnodig spannende pot kwamen van:

Rick van Eerde:  21
Klaas Hoorn:  13
Klaas Jan Scheffer:  10
Klaas Hakvoort:  10
Laurens van Loosen:  10

Dat was het dan voor 2019. De wedstrijden van de eerste seizoenshelft zijn gespeeld. Op het moment van schrijven staan de Urkers derde, een prima resultaat. Maar met deze ontwikkelingen en instellingen kunnen er nog steeds stappen gemaakt worden. De eerstvolgende wedstrijd is pas weer in 2020. Dan staat op 4 januari een uitwedstrijd tegen Trajanum op het programma. Dat is een inhaalwedstrijd die Orca’s nog tegoed had. Om 16:30 uur wordt deze wedstrijd tegen de huidige nummer 11 van de competitie, in Nijmegen.

*Klaas Hoorn mocht willen dat hij zo hoog kon springen en hard kon dunken. Deze dunk was uiteraard van de enige echte Maap (Klaas Jan Scheffer) die qua ontwikkeling steeds grotere stappen maakt en nog veel meer in zijn mars heeft dan hij nu laat zien.

p.s. volgen jullie ons al op Instagram?