Schol Orca’s Heren 1 zet aantal dingen recht.

Een heuse rechtzetwedstrijd. Want wat zijn de mannen van Schol Orca’s Heren 1 op een jammerlijke manier afgedroogd in de uitwedstrijd door de tegenstander van afgelopen vrijdag: Trajanum Heren 2. In Nijmegen werd met 62-61 verloren waar dat eigenlijk onnodig was. In sporthal De Vlechttuinen waar nog geen wedstrijd verloren werd moest de klus geklaard worden door het team van coach Jurie Bakker. De volledig fitte selectie was er klaar voor en had snode plannen voor deze avond.

Foto: Bertus WillemsVanaf de start zetten de Urkers een full court press neer waar Trajanum het meteen moeilijk mee had. Aanvallend leunden de Urkers op de Klazen van de ploeg. Eerst was het Klaas Hakvoort die ongelimiteerd sterk de ring aanviel en de eerste paar scores maakte. Klaas Hoorn nam het scoren daarna over en neef Klaas-Willem Hoorn gooide de laatste punten er in dit kwart. In de verdediging had Orca’s de zaken ook goed op orde. De aanvallen van de gasten werden vakkundig ongevaarlijk gemaakt. Trajanum had niks in te brengen en wisten maar 6 puntjes te maken. Stand na het eerste kwart 12-6.

Dat was nog wel wat matig. Het kwaliteitsverschil was snel duidelijk maar de Urkers kregen het voor elkaar om een paar simpele (potentiële) scores te missen. Het duurde dan ook even voordat ze warm waren en weer gewend aan de Vlechttuinen-ringen. De afgelopen week is er in drie verschillende sporthallen gespeeld (Schelp, Waaiershoek en de wedstrijd in De Vlechttuinen). Het was dus weer even wennen aan kwalitatief goede borden en ruime belijning. Coach Bakker kon lekker doorwisselen en had veel profijt van de brede selectie. Juist op het moment dat de gasten zowaar twee scores maakten en op 12-10 kwamen kwam het gevoel terug bij Orca’s. Allereerst bij Kevin de Boer die er een perfecte driepunter in wist te gooien. Toen Laurens van Loosen er nog een driepunter (helaas via bord) in gooide was het gat geslagen en hielden de Urkers de voet op het gas. Weer stonden de Urkers slechts 6 punten toe in een kwart en dat betekende een ruststand van 28-12.

De statistiekliefhebber zou nu berekenen dat de tegenstander op 24 punten uit zou komen als het zo door zou gaan. De realist weet dat Orca’s altijd nog wel een kleine run zou tegen krijgt. Maar Orca’s heeft een goede groei doorgemaakt dit seizoen en die runs zijn wel beperkt tot een minimum. Orca’s knalde ook weer volle bak het derde kwart in en liet de gasten geen moment in de wedstrijd komen. Het kwart begon met een heerlijke driepunter van Rick van Eerde. Daarna ging Niels ten Napel voor een actie naar het bord waarbij hij op de vrije worplijn terecht kwam na een fout. Wat deed hij? Alsof hij er op getraind had deze week: een heerlijke score via het bord. Een kleine grijns kon niet worden onderdrukt. Orca’s gaf Trajanum geen ruimte en schakelde nog maar eens naar een hogere versnelling. Schutter Luka de Jong en gelegenheidsschutter Kevin de Boer gooiden er nog een paar mooie ballen in en bepaalden de stand na drie kwarten op 56-19. Orca’s gaf dus 1 extra puntje toe aan Trajanum in plaats van de gebruikelijk 6 punten. Zelf verdubbelden ze de score van de hele eerste helft in 1 kwart. Netjes.

Het laatste kwart was weer genieten geblazen. Met fraaie aanvallen en een harde mentaliteit lieten de Urkers zien wat ze waard zijn en hoe ze als team een wedstrijd kunnen binnenslepen. Maar eerst was er nog een fabelachtige dunk te bewonderen. Jelle Pasterkamp zette met een bekeken pass Klaas Jan Scheffer vrij in de bucket en die twijfelde, hangend in de lucht, of hij zou gaan voor een flapdrol lay up of een dunk. Het werd de laatste optie. De twee verdedigers (en Laurens) waar hij overheen dunkte wisten niet waar ze het moesten zoeken. Met een tussenstand van 60-19 (!) liet Orca’s het gas even los en kon Trajanum zowaar nog wat terug doen. Orca’s kon het hebben en werd er niet warm of koud van. Het werd nog even echt mannenbasketbal met lekker hangen, trekken en duwen in de buckets. Laurens van Loosen claimde nog een clean block te hebben en de scheidsrechter ging er in mee. Niks aan de hand. Die hand was dan ook misschien de enige plek die Dinolaurens had gemist bij die speler. Orca’s zette de zure verliespartij recht, die beste knul zijn neus. Luka de Jong gooide er nog maar eens een driepunter in en ook Laurens, die eigenlijk niet mocht schieten van coach Jurie, wist er nog een noodschot in te werken. Rick van Eerde moest met vijf fouten het veld verlaten aan het eind van de wedstrijd. Ruige Rick kon echter samen met zijn teamgenoten terugkijken op een geslaagde avond en Orca’s Heren 1 deed weer twee puntjes in de tas. Wel lieten ze Trajanum het vierde kwart 12 punten maken, twee keer zoveel als gewenst maar de winst was stevig, lekker en terecht: 72-31.

Scores:

Laurens van Loosen:  12
Klaas Hoorn:  11
Kevin de Boer:  10

Orca’s kent tot dusver een prima seizoen. In de uitwedstrijden heeft het helaas wel te veel punten laten liggen en daardoor ligt de koploper te ver uit zicht. In theorie is het nog mogelijk om ze in te halen maar dan moeten de Urkers alles winnen en Arnhem Eagles alles verliezen. Komend weekend zijn de Urkers vrij maar daarna volgt weer een uitwedstrijd. En laat dat nou net tegen Arnhem Eagles MSE 1 zijn. Thuis werd deze ploeg na verlenging verslagen. Het enige andere verlies van Arnhem kwam tegen, jawel, Trajanum. Er gebeuren gekke dingen mensen. Op zaterdag 7 maart, om 16:00 uur spelen de mannen in Arnhem en uiteraard gaan ze ook daar heen om punten te pakken.

p.s. volgen jullie ons al op Instagram?

Foto’s: Bertus Willems.