Schol Orca’s MSE 1 laat onnodig punten liggen in Barneveld

Een samenloop van omstandigheden zorgde ervoor dat Orca’s Heren 1 met slechts 6 spelers overbleef afgelopen zaterdag voor de wedstrijd tegen Tower Jumpers uit Barneveld. Door onder andere sportuele verplichtingen, bevallingswerk en een extreme cursus moesten Klaas Hakvoort, Kevin de Boer, Klaas Willem Hoorn en Niels ten Napel verstek laten gaan. Coach Jurie Bakker zorgde voor een extra puzzelstukje in de vorm van Edwin van Schaik.

De voltallige selectie had de vrijdagnacht overgeslagen. Deels vanwege de spanning voor de wedstrijd, deels vanwege de bruiloft van Rick van Eerde. Deze gespierde boy is afgelopen vrijdag (27-09-2019) getrouwd met zijn Christine van Loosen. Het toeval wil dat zij een zusje is van semi-coach Laurens van Loosen. Het hele team was solidair en had de nachtrust uitgesteld tot na de kost.

Ondanks dat feit waren de Urkers klaar voor een wedstrijd in Barneveld. Al ging er ook vooraf weer het nodige mis. Het volledige rijschema werd omgegooid omdat er een auto spoorloos was. Eenmaal in de kleedkamer liet iemand nog wat zenuwen op het porselein neerkomen wat de rest van de ploeg, al dan niet aangekleed, de kleedkamer deed ontvluchten. Toch deed dat de motivatie niet verminderen. Orca’s begon geconcentreerd (en fit) aan de wedstrijd.

Tower Jumpers heeft een aantal schutters die scherper in de gaten werden gehouden. Maar toch kregen die het voor elkaar om er een aantal ballen in te gooien. Orca’s daarentegen deed het op snelheid ook goed en het was te merken dat de pasgetrouwde Rick geen moeite meer had met een ring. Hij vond die veelvuldig en samen met Klaas Jan Scheffer (die trouwens een kilo lichter was) zorgden ze voor aanvallend veel dreiging. Beide ploegen moesten even aan elkaar wennen maar al snel was duidelijk dat dit een prooi voor Orca’s moest zijn. Stand na het eerste kwart: 18-24.

Het tweede kwart begon met een run van de thuisploeg. Ze waren feller dan Orca’s en wilden veel liever die bal scoren leek het wel. Vlug een time out voor de Urkers. Even resetten. Dat bleek redelijk effect te hebben. Ondanks dat de thuisploeg veel efficiënter was in het scoren van afstandsschoten laaide het vuur weer op. Laurens van Loosen en Klaas Hoorn zetten aan het eind van het tweede kwart een stevige run neer en belanden hoftig (mooi woord) op de vrije worp lijn. Klaas’ eerste driepunter was ook eindelijk een feit, dus een klein gebald vuistje was op zijn plaats. Ze combineerden voor 14 punten en zetten de ruststand van 37-45 op het bord.

Maar net als voorgaande wedstrijden in Barneveld blijkt het altijd maar 1 kwart of 1 helft goed te gaan. Tower Jumpers deed een stapje extra zowel aanvallend als verdedigend en daar had Orca’s duidelijk moeite mee. De thuisploeg gooide bijna alles raak en liep ook regelmatig simpel door het midden voor een score met bonus. Een speler met verdedigende kwaliteiten van Niels ten Napel werd enorm gemist. Aan Urker zijde waren het Edwin van Schaik en de man die een halve dag getrouwd was die voor scores zorgden en de schade enigszins beperkt hielden en dat er nog een minimale voorsprong gehaald werd na drie kwarten: 65-67.

Maar Tower Jumpers beet zich vast in de wedstrijd, en soms in een Urker speler, en ze bleven maar raak gooien van afstand, welke verdediging Orca’s er ook tegenover zette. De vermoeidheid begon parten te spelen en de Urkers hadden vrij snel foutenlast. De zoneverdediging die de Urkers uit nood nog neerzetten had ook niet het gewenste effect door een aantal afstandsschoten van Tower Jumpers. Met nog een minuut op de klok en 10 punten achter gaf Orca’s zich over omdat het gat niet meer te dichten was. Wederom een zuur verlies terwijl het niet echt nodig was, maar door personele gebreken wel realiteit werd.

Rick van Eerde  20
Laurens van Loosen  18
Klaas Jan Scheffer  13
Edwin van Schaik  13
Klaas Hoorn  12

Na een lange voorbereiding, twee uitwedstrijden en veel gecirkel in de agenda is het komende vrijdag eindelijk zover. De eerste thuiswedstrijd staat dan op het programma voor het nieuwe Heren 1. Eindelijk, een nieuw team, een nieuw seizoen, een nieuwe kans. De tegenstander is WSV uit Apeldoorn en de wedstrijd begint om 20:00 uur, in Sporthal De Vlechttuinen. Cirkel mee in je eigen agenda en tot vrijdag!