Winst na sterke tweede helft voor Schol Orca’s Heren 1

De tweede thuiswedstrijd stond afgelopen vrijdag op het programma voor de mannen van Schol Orca’s Heren 1. Coach Jurie Bakker kon beschikken over een compleet team. Klaas Hakvoort speelde weer ondanks dat hij nog herstellende is van zijn rugblessure. Ook Klaas-Willem Hoorn was ‘gewoon’ aanwezig in de kraamweek. Met een voltallige selectie moest de klus geklaard worden tegen Basketiers ’71 uit Zevenaar, en dat zou gaan lukken.

Dinsdagavond is Sanne geboren, de dochter van Klaas-Willem (en Liza). Trainen moest hij daarom verplicht skippen van het thuisfront maar vrijdag was hij aanwezig. Nogmaals, ook via deze weg van harte gefeliciteerd! Weer een fan erbij. Vlug een account en weer een volger voor Heren 1.

De voorbereidingen gaan steeds beter. Mooi op tijd het veld beschikbaar, alles klaarzetten, een goede wedstrijdbespreking, Laurens die een uitgewassen tenue mee had, een warming-up, en twee mini’s van de week: Tessa ten Napel en Liam Mazereeuw. Alleen van alle basketballen die de heren tot beschikking hebben werd een exemplaar uit de berging tot wedstrijdbal gemaakt, dat was dan niet zo handig. Maar goed, ook daarmee moet gescoord kunnen worden.

De opdracht om vanaf het begin druk te zetten en full court te verdedigen mislukte eigenlijk meteen. Stukje spanning wellicht. Basketiers maakte zowaar een brutale run en het was dat Laurens van Loosen er een driepunter in gooide (hierover later meer) maar een 3-8 achterstand kan natuurlijk niet. Het ging ongelofelijk stroef met de Urkers. Er werd wel hard gewerkt, maar geen goede aanval gespeeld. Geen controle of geduld. Het oogde allemaal wat onwennig en slordig. Het zorgde ook weer voor een lage tussenstand na de eerste 10 minuten: 8-12.

Het tweede kwart was nog niet echt veel beter. Al werd er wel wat beter verdedigd en kwam de strijd langzaam op gang. Harde en goede verdediging maakte het voor de gasten ook moeilijk om te kunnen scoren. En als ze er toch eens doorkwamen was daar altijd nog Niels ten Napel, die alle ballen als een magneet op zich aantrok. Vaak nog met een speler er aan vast. Met een score van laatstgenoemde kwamen de Urkers terug tot 1 punt, maar wat toevalstreffers en mede door (onterecht) foutenlast van Rick van Eerde bouwden de gasten een kleine voorsprong naar de rust: 20-25.

Het whiteboardje van coach Bakker kreeg er flink van langs in de rust. Tactieken werden opnieuw uitgetekend, en looplijnen verduidelijkt. Met een paar flinke brullen van Klaas Hakvoort werd het energieniveau weer flink opgepompt. Ook Laurens gaf flinke gillen. Waarom weet niemand.

Het derde kwart is afgelopen jaren een struikelblok gebleken voor de Urkers. Maar niet onder het bewind van Jurie Bakker en de vechtlust bij alle spelers. De instelling is stukken verbeterd en dat betaalde zich ook uit op het veld. Het waren meteen driepunters van Laurens en Luka de Jong. Het hadden er al veel meer moeten zijn, maar niet iedere schutter werd benut. Soms lijken de rollen wat omgedraaid qua positie, maar als er dan toch uit gescoord wordt hoor je niemand mopperen. Zo was center van Loosen meer te vinden op de fast break (of nog de terugweg van een vorige actie, net wat je wilt zien) en beukten Rick van Eerde en Kevin de Boer zich een weg door de bucket. Maar al met al was er een hoge dosis vechtlust en strijd te zien wat zich zaterdagmorgen vertaalde in blauwe plekken en blaren. De achterstand van 5 punten werd omgebogen in een voorsprong van 9 punten: 47-38.

Het vierde kwart was ook voor Orca’s. De fout van ‘voorsprong = rustiger aan doen’ werd niet meer gemaakt en de Urkers bleven vol gas gaan. Met genoeg wissels op de bank konden de spelers alles geven, wetende dat er een goede vervanger het kon overnemen. Met meer passie dan de vorige wedstrijden bij elkaar werden de Basketiers getrakteerd op een portie strijd en de wil om te winnen. 19 van de 26 punten werden dit kwart gemaakt door de Klazen van de ploeg: Klaas Jan Scheffer, Klaas-Willem Hoorn, Klaas Hakvoort en Klaas Hoorn waren op schot en op dreef. Orca’s had dus even de tijd nodig om in de wedstrijd te komen maar uiteindelijk sleepten ze na een heel sterke tweede helft de punten binnen: 71-53.

Laurens van Loosen:  20
Klaas Hoorn:  15

Er komt steeds meer en meer een chemie binnen de Urker ploeg. De intensieve trainingen betalen zich uit en de sfeer is goed. Er zijn weer stappen gemaakt en dat kan alleen maar beter worden. Maar eerst even vakantie. Althans, van wedstrijden dan. Want een weekend zonder wedstrijd zit er aan te komen. Daarna staat er een heel belangrijke wedstrijd op het spel, de ongeslagen koploper komt op bezoek: Arnhem Eagles MSE 1. Deze ploeg kent geen genade met de tegenstanders en zet grote uitslagen neer. Maar wellicht hebben ze zelf grote uitslag na een bezoek aan de onneembare vesting die De Vlechttuinen heet want: Orca’s is thuis ongeslagen.

Zet die wedstrijd vast in je agenda en zorg dat je een plek op de tribunes bemachtigd. Vrijdag 1 november, 20:00 uur in sporthal de Vlechttuinen.