Jongens u10 in Zwolle


Zaterdag 1 december speelden de jongens onder 10 jaar het laatste competitie-toernooi van 2018. De eerste wedstrijd was de belangrijkste. De jongens tegen de meiden. Orca’s 1 vs Orca’s 2. De jongens dachten dat ze wel even zouden winnen. Ik had ze al gewaarschuwd. De meiden spelen de laatste tijd erg goed en zijn nu zelfs gepromoveerd naar de hoogste poule van het minibasketbal. Ze grijpen elke bal en als eenmaal vast hebben zijn het net pitbulls; ze laten niet meer los. Ze verdedigen heel goed hun eigen mannetje, dus rustig rondpasen kan je wel vergeten.

Helaas hadden we niet gedacht aan hesjes, dus de wedstrijd begon als een grote hoop van groene mieren, die door elkaar heen krioelden. Lang haar tegen kort haar. De jongens moesten het hebben van hun snelheid. Dankzij een goede lay-up kwamen de jongens al snel op voorsprong. Maikel speelde zijn verdedigster voorbij en zorgde voor 2-0. Aan de andere kant van het veld zorgde Sven voor een goede stop en de tweede fast break werd gelopen. Maar nu lieten de meiden Maikel er niet zo makkelijk langs. Er werd goed verdedigd en de bal ging als een soort flipperkast van links naar rechts. Structureel werd er gezocht naar een zwakke plek in de verdediging, die aan beide kanten stond als een huis. Langzaam maar zeker kwamen de meiden beter in de wedstrijd en wisten ze een paar keer te scoren. De jongens moesten alle zeilen bijzetten en dankzij een mooie lay-up pakten de jongens de voorsprong weer. De meiden kregen nog een paar kansen, maar de bal ging niet meer door het netje en de jongens wonnen met 1 punt verschil.

De tweede wedstrijd was tegen ZAC 1. Een geduchte tegenstander, waar dit seizoen nog maar één keer met veel pijn en moeite van was gewonnen. De sprongbal werd gewonnen door een ferme zwaai van PJ. Hij mepte de bal helemaal naast de achterlijn van de aanvalshelft. Dirk sprintte er achteraan en wist de bal nog net binnen te houden. Er volgde een samenspel waar je als coach alleen maar van kan dromen. Dirk gooide de bal naar Maikel, die zag FD vrijlopen onder de ring. Het schot stuiterde van de ring, maar PJ pakte de rebound en scoorde de 2-0. De thuisploeg die normaal niet ze vaak raak schiet, scoorde nu bijna elk schot. De jongens van Orca’s speelden heel goed en er netjes verdedigd. Maar ZAC stond in een compacte verdediging onder de ring en de afstandsschoten van Orca’s gingen er deze keer niet in.

De derde wedstrijd was tegen Rebound uit Harderwijk. De sprongbal werd zoals altijd makkelijk gewonnen door onze PJ. Hij tikte de bal terug naar Teunis. Die gooide snel de bal naar Maikel die op zijn gemak een lay-up kon maken. Weer meteen op voorsprong dacht ik, maar helaas ging de bal er net niet in. Rebound die we meestal makkelijk verslaan, had deze keer duidelijk andere plannen. De score ging gelijk op en door een mooie driepunter van Rebound kwamen we in de laatste minuut 1 punt achter. Met nog maar 10 seconden op de klok nam Maikel de bal in. Hij kreeg hem meteen weer terug, dribbelde helemaal naar de ring en nu ging de lay-up er wel in. Orca’s won alweer met 1 punt verschil.

De vierde en laatste wedstrijd was tegen Ceres. Ceres had bijna geen wissels en dat begon de ploeg wel een beetje parten te spelen. Door snelle passes konden we veel fast-breaks lopen en won Orca’s de laatste wedstrijd.

Klik hier voor het filmpje van dit toernooi